Dr. Yasemin Görüm
HAKKINDA
T.C. Ekonomi Bakanlığı, Marmara Bölge Müdür Yardımcısı olan Dr. Yasemin Görüm, Bilkent Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesi, Siyasi Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasını yapan Dr. Görüm, iyi derecede ingilizce bilmektedir.
Dr. Görüm, 2010-2011 ve 2012-2013 öğretim döneminde Galatasaray Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret, 2012-13 öğrenim döneminde Bahçeşehir Üniversitesi’nde İthalat İhracat Uygulamaları, Alternatif Finansman Kaynakları, Ülke Bölge İncelemeleri Pazara Giriş Stratejileri, 2012-13 öğrenim döneminde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde, Uluslararası Ticaret Temel İlkeler Uygulamalar, Dış Ticaret Ulusal Mevzuat konularında ders verdi.
Dr. Görüm’ün uzmanlık alanları; Uluslararası Ticaret/ Bölgesel Ekonomik Yapılanmalar, Avrupa Birliği ve Balkan Ülkeleri ilişkileri, Türkiye Ekonomisi, İkili ve Çok Taraflı İlişkiler, Dış Ticaret Politikaları, SECI (Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi), SP (İstikrar Paktı),BCTP (Balkan Ülkeleri Ticareti Geliştirme Bölge Merkezi), CEI (Orta Avrupa İnisiyatifi), Balkanlardaki çoktaraflı işbirliği adımları, Devlet Yardımları/ Teşvikler, Uluslararası ve Ulusal Mevzuat, GATT/WTO/Uluslara üstü ve Bölgesel Organizasyonlar, Çok Taraflı Yatırımlar ve Müşterek Ortaklıklar, Alternatif Finansman Kaynakları, Ülke/Bölge İncelemeleri ve Pazara Giriş Stratejileri olarak sıralanabilir.
***
SEMİNER SUNUM ÖZETİ
2023 Hedefi yolunda ihracata yönelik devlet teşviklerinin nasıl efektif biçimde kullanılabileceği ile ilgili bilgi aktarımı yapılacak.
1- Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği
2- Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği
3- E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği
4- Pazara Giriş Desteği
5- Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Programları Desteği
6- Yurtdışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi
7- Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi
8- Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi
9- Türk Ürünlerinin Yurt dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi
10- Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi
11- Danışmanlık Programları ile İstihdam Giderlerinin Desteklenmesi
12- İstihdam Yardımı (sadece SDŞ’ler)
13- Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Yardımı