Kenan Güler
HAKKINDA
1967 yılında doğan Kenan GÜLER 1987 yılından bu yana Gümrük Müşavirliği alanında çalışmakta olup, 1988 yılında Gümrük Müşavir Yardımcısı, 1993 yılında da Gümrük Müşaviri olmaya hak kazanmıştır. 1996-1999 yılları arasında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde gümrük ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren şirketlerde çalışmıştır. 1999 yılında kendi şirketini kuran Güler, halen Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği A.Ş.’ nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aralarında farklı illerdeki Ticaret Odaları ve ileri gelen şirketler de olmak üzere çok sayıda gruba Uluslararası Ticaret ve Gümrük İşlemleri konularında eğitimler vermiştir. İngiltere İhracat Enstitüsü’ne üye olan Güler, bu enstitünün Uluslararası Ticaret Danışmanlığı programını başarıyla tamamlamış ve CITA (Certified International Trade Advisor) unvanını almıştır. Ulaştırma bakanlığınca verilen Uluslararası Eşya-Kargo Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Sertifikasyonuna sahiptir. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimine devam etmekte ve Dahilde İşleme Rejimi ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmaktadır. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği AR-GE İnovasyon Komitesi Başkanı olan Güler iyi derecede İngilizce bilmektedir.
***
SEMİNER SUNUM ÖZETİ
Küreselleşen dünyada teknolojinin de devreye girmesiyle her alanda olduğu gibi uluslararası ticarette de baş döndürücü gelişmeler yaşanmakta, ticaret gelişmekte, üretim geleneksel döngüsünden çıkıp gittikçe daha konsolide bir yapıya bürünmektedir. Küresel ekonomik gelişmeler, ülkeleri farklı stratejiler geliştirmeye, ticareti ve ticareti birinci elden etkileyen faktörleri sürekli geliştirmeye ve bu sayede avantajlı bir konum elde edebilme gereksinimini canlı tutmaya zorlamaktadır. Artık menşe kavramının dahi tartışıldığı, serbest ticaret anlaşmalarının hiç durmadan gündeme geldiği ve ticaretin önünde bulunan engellerin kaldırılması için agresif girişimlerin bulunduğu böyle bir ortamda eşyaların serbest ve hızlı dolaşımı için de globalleşme yönünde çok ciddi adımların atıldığını görüyoruz. Öyle ki biraz da uzaktan izlemek durumunda kaldığımız bu yeni gelişmeler, bizlerin de ticari geleceğinin kurgulandığı bu dönemde çok daha aktif ve planlı davranmamız gereksinimini kaçınılmaz kılıyor. Türkiye 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmek adına tüm bu yeni gelişmeleri yakından izlemeli ve son dakika önlemlerinden kaçınmalı, ihracatçımızı tüm bu yeniliklere hazır bulundurmalıdır. Varış öncesi bildirim, ortak transit sistemi, Yetkilendirilmiş yükümlülük gibi tamamen teknolojik odaklı tüm bu gelişmelere gerek kamu ve gerekse özel sektör olarak hazır olmak zorunluluğu vardır. Aksi halde çok da uzak olmayan gelecekte akredite ve güvenli global tedarik zincirinin parçası olmayı başaramamış devlet ve ihracatçılar ya oyun dışında kalacak ya da hedeflerine ulaşma yolunda ciddi engeller ile karşılaşacaktır.
Bu nedenle 2023 hedefinde bilgi edinme ve inovatif çalışmalara çok daha önem vermeli ve daha önce olduğu gibi yalnızca maksimum kar odaklı yapılardan sakınarak çok daha planlı, teknolojik olarak hazır, mali yapısı güçlü, etik değerlere önem veren, katma değeri yüksek şirketler olma yönünde ciddi adımlar atılmalıdır.